Mandelkubb

Mandelkubbar.
(Ca 20 stycken.)
7 dl mjöl
2 tsk hjortronsalt
1½ dl socker
6 bittermandlar
125 gr smör
1 ägg
1½ dl mjölk
Pärlsocker

Smöret ska vara rumsvarmt så ta fram det en stund innan du börjar.
Värm ugnen till 200°C. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Riv, mal eller stöt i en mortel bittermandeln fint.
Blanda ihop mjöl, hjortronsalt, socker och bittermandeln.
Blanda ner smöret i de torra ingredienserna tills det blir en smulig blandning.
Blanda i mjölk och ägg, rör ihop till en smet.
Mjöla på bordet och rulla ut degen till en ca 40 cm avlång bit.
Dela upp biten i två cm tjocka bitar som blir mandelkubbarna.
Häll pärlsocker på ett fat och doppa ena sidan av kubben i pärlsockret.
Lägg kubbarna med den pärlsockrade sidan uppåt på plåten och se till att ha bra med mellanrum.
Grädda i ugnen ca 15 minuter tills de fått fin färg.
Låt kubbarna svalna utan bakduk på plåten.

Jag var inte riktigt beredd på den starka doften som blev när man haft kubbarna i ugnen och jag har nu lärt mig att det finns vissa nybakade saker man inte luktar på om man vill ha kvar luktsinnet. Haha, skämtar bara, men det luktade starkt och kubbarna blev väldigt mycket godare när de fått svalna ordentligt och man inte kände doften. (Detta beror helt enkelt på hjortronsaltet.)

Rulltårta - Jordgubbar&Choklad

 Rulltårta - Jordgubbar & Choklad

Rulltårtan:
3 ägg
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
3/4 dl mjöl

 Fyllning:
150 gr smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Värm ugnen till 200°C och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Vispa äggen och sockret till en ljusgul pösig smet med elvisp.
Tillsätt bakpulver och sikta i kakao så du slipper klumpar, vispa till en jämn smet.
Tillsätt mjöl och vispa ca 10 sekunder så allt blandas, vispa inte för länge för då kan rulltårtan bli seg.
Bred ut smeten på bakplåtspappret, de ska bli ca 30x40cm.
Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i ca 5 minuter, det blir bubbligt men det sjunker när du tar ut plåten ur ugnen.

Ta ett nytt bakplåtspapper och lägg på plant underlag, strö socker över.
Ta ut rulltårtan ur ugnen och vänd med ovansidan mot det sockrade bakplåtspappret.
Ta försiktigt loss bakplåtspappret och lägg en bakhandduk över så det får svalna under tiden du gör fyllningen.
Ta varmsrumt smör och vispa ihop med florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
Tillsätt äggulan och vispa i ca 10 sekunder.
Bred smörkrämen över rulltårtan (se till att rulltårtan svalnat så inte smörkrämen smälter!)
Ta några jordgubbar och skiva dem tunt, lägg dem över smörkrämen och rulla ihop rulltårtan försiktigt.
Låt rulltårtan vila i kylskåpet minst 20 minuter innan du serverar den så blir inte smörkrämen så kletig. 

Jag glömde att ta bilder under tiden jag gjorde rulltårtan, ber om ursäkt för det. Det är allra första gången jag gör rulltårta så den blev inte jättevacker men den blev god. Våran ugn är tyvärr inte helt okej och lutar så rulltårtan blev väldigt ojämn - som tur är så påverkade inte det smaken.