Mandelkubb

Mandelkubbar.
(Ca 20 stycken.)
7 dl mjöl
2 tsk hjortronsalt
1½ dl socker
6 bittermandlar
125 gr smör
1 ägg
1½ dl mjölk
Pärlsocker

Smöret ska vara rumsvarmt så ta fram det en stund innan du börjar.
Värm ugnen till 200°C. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Riv, mal eller stöt i en mortel bittermandeln fint.
Blanda ihop mjöl, hjortronsalt, socker och bittermandeln.
Blanda ner smöret i de torra ingredienserna tills det blir en smulig blandning.
Blanda i mjölk och ägg, rör ihop till en smet.
Mjöla på bordet och rulla ut degen till en ca 40 cm avlång bit.
Dela upp biten i två cm tjocka bitar som blir mandelkubbarna.
Häll pärlsocker på ett fat och doppa ena sidan av kubben i pärlsockret.
Lägg kubbarna med den pärlsockrade sidan uppåt på plåten och se till att ha bra med mellanrum.
Grädda i ugnen ca 15 minuter tills de fått fin färg.
Låt kubbarna svalna utan bakduk på plåten.

Jag var inte riktigt beredd på den starka doften som blev när man haft kubbarna i ugnen och jag har nu lärt mig att det finns vissa nybakade saker man inte luktar på om man vill ha kvar luktsinnet. Haha, skämtar bara, men det luktade starkt och kubbarna blev väldigt mycket godare när de fått svalna ordentligt och man inte kände doften. (Detta beror helt enkelt på hjortronsaltet.)