Veganska bananplättar

Jag hade några bananer som sjöng på sista versen men inga ägg hemma så jag funderade på hur jag skulle kunna göra bananplättar även om vi led av äggbrist. Så jag testade mig fram med det jag hade här hemma och resultatet blev verkligen bra, Timja åt två innan hon blev mätt och Alexander åt åtta stycken - Succé!

Veganska Bananplättar.
(Ca 15 små)
4 dl fibergryn
2 mogna bananer
2 dl osötad mandelmjölk
Lite salt

Mixa grynen i en bunke så de blir mindre gryniga.
Häll i mandelmjölken och ta lite salt sen mixar du ihop det med grynen.
Skär bananen i bitar och mixa ihop med resten av smeten.
Klicka ut små plättar i stekpannan och stek på medelvärme tills de fått lite färg och blivit fasta.
Jag stekte i kokosolja och det blev extra gott tyckte Alexander.

Servera med t ex lönnsirap, sylt eller varför inte smält choklad? Kvarg, färska bär, keso eller jordnötssmör funkar också. Det finns så otroligt många olika varianter du kan köra, använd fantasin - Njut!

Rabarberpaj

Det är så himla härligt att vi har en trädgård där det växer rabarber. Man kan göra så himla mycket gott med rabarber och jag älskar verkligen smaken. Våran rabarber här hemma har på bara nån vecka blivit enorm och igår gjorde jag en rabarberpaj. Den blev jättegod och nu tänkte jag att jag ska dela med mig av hur jag gjorde den.

Rabarberpaj.
100 gr smör
2 dl mjöl
3 dl havregryn
½ dl socker

Fyllningen:
2 stora eller 4 små rabarber som du skalar och skivar
1 dl socker
2 msk Maizena
2 tsk vaniljsocker
Vaniljsås

Värm ugnen till 180°C. Ta en pajform och smörj den.
Ta en bunke och tärna ner smöret i den, tillsätt mjöl, havregryn och socker. Blanda ihop detta till en smuldeg.
Ta en ny bunke och blanda rabarbern med socker, Maizena och vaniljsocker. Lägg sedan rabarberröran i pajformen.
Strö smuldegen över rabarberröran och ställ in pajen i ugnen, ca 20 minuter.
Låt den svalna under bakduk och ät den gärna tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass - Mums!

Min enkla tårta

Det var Mors Dag igår och självklart så gjorde jag en tårta dagen till ära. Mors Dag är en dag som jag tycker att man ska hylla alla sorts mammor men vi får inte glömma bort oss själva, vi som är mammor. Vi är duktiga på att hylla alla andra men ibland måste vi ta ett djupt andetag och inse hur jäkla bra vi själva är och vilken otroligt jobb vi faktiskt gör.

Iaf, jag tänkte visa er min tårta som jag gjorde igår och dela med mig av hur jag gjorde den. Jag tog många genvägar eftersom jag är trebarnsmamma och jag vill att det ska ska gå ganska snabbt och vara enkelt. Tid till att stå en halv dag med tårtbak har jag inte.

Min enkla tårta.
1 paket tårtbottnar
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
1 paket naturell philadelphia ost (200 gr)
1 paket jordgubbar
2 dl florsocker
1 paket noblesse
Gärna lite choklad som du river över tårtan när den är klar

Vispa grädden så den blir fluffig och fin, vispa ner vaniljpulver i grädden.
Ta en ny bunke och vispa florsocker tillsammans med philadelphiaosten.
Hacka några jordgubbar och rör ner i philadelphiablandningen, rör sedan ihop allt med grädden.
Tårtbottnarna som jag köpte i affären har tre lager, jag började med det första.
Smeta lagom med gräddblandning över hela ytan på första lagret, skär några jordgubbar i skivor och täck.
Lägg på nästa lager och gör samma sak.
När sista locket ligger på kan man täcka hela tårtan med gräddblandningen.
Jag dekorerade med noblessechoklad runt tårtan, sedan skar jag jordgubbar som jag la till.
När jag var nöjd med tårtan tog jag en bit från en chokladkaka jag hade hemma och rev så det blev lite extra topping på tårtan.

Jag tycker att den är väldigt enkel att göra och den blir riktigt god. Vill man ha lite sötare grädde så kan man ju blanda ner några tsk med socker. Om den får stå i kylskåpet en stund innan man ska äta den så hinner den bli lite saftigare och det är ju så gott. Mums!

Chokladmums

Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla dessa godingar så det blev Chokladmums eftersom de är fullproppade med choklad och de blev så härligt mumsiga. Jag tog ganska stora former till dessa och när de svalnat var de fortfarande kladdiga i mitten, de har varit det några dagar efteråt också så min sambo är helnöjd eftersom han älskar kladdigt och choklad.

Chokladmums
Ca 6 stora/12 mindre
100 gr smör
2 ägg
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl mjöl
2 dl krossade Maltezer
6 el. 12 Maltezer

Värm ugnen till 200°C. Ställ upp muffinsformar på en plåt.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa, med elvisp, äggen och sockret till en fluffig smet.
Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver och vispa ihop det.
Tillsätt mjölet, den krossade Maltezern och det smälta smöret, vispa ihop det snabbt till en jämn smet.
Fördela smeten i muffinsformarna, avsluta med att trycka ner en hel maltezerkula i mitten på varje muffins och ställ i ugnen ca 10 minuter.
När du tagit ut dem ur ugnen så låter du dem svalna under en handduk så blir de inte hårda.

När de svalnat så blir de extra goda när man pudrar dem med florsocker, servera gärna med grädde.
Njut!

Min morgonsmoothie

Har ni haft en bra Valborg? Hoppas det. Vi skulle iväg på brasa men sen ändrades de planerna eftersom pojkarna hellre ville ha familjemys hemma. Jag startar första maj med en härlig morgonsmoothie och tänkte att jag skulle dela med mig av receptet medans jag väntar på att få svar från en vän som ligger och sover än.

Drakfruktssmoothie.
½ drakfrukt
1 banan
2 dl osötad mandelmjölk
Vanilj
2 msk med grekisk yoghurt

Mixa allt och häll sedan upp i ett glas.
Njut!

Den är väldigt enkel att göra men mums så god! Nu ska jag se om min vän svarar och sen blir det promenad med familjen i solskenet.
Ha en underbar första maj och ta hand om er!