Tio tankar jag tar med mig in i 2018

1. Nu när jag blivit äldre förstår jag hur viktigt det är att faktiskt ta hand om sin kropp. Efter mordet på Anna så har jag tröstätit mer än någonsin, jag har verkligen vräkt i mig kakor, bakelser, snacks, dricka osv. Sen har jag hamnat så djupt nere i depressionen så jag har knappt rört på mig alls, tyvärr. Jag har verkligen struntat i kroppens mående. Så idag väger jag lika mycket som när jag var höggravid och skulle få Liam (84 kg), alltså tjugo kilo för mycket. Så när nyårsafton var förbi startade jag nya vanor och hittills har det gått bra, jag ska väga mig den 1 februari för att se hur det har gått och det är svårt att hålla sig tills dess men det ska jag klara.

2. Nu när jag blivit äldre inser jag att andras åsikter inte ska påverka min lycka. Alldeles för många gånger har jag låtit andras åsikter påverka mig och mitt mående. Om något gör mig glad så borde inte någon annans åsikt om det förstöra för mig. Jag har börjat öva på att stänga av och fokusera på mina egna känslor och tankar istället för att låta mig påverkas av andra. Det är lite svårt när man levt hela livet med att försöka bli accepterad av andra men nu gäller det att leva det liv jag vill leva för min egna skull. Kanske blir man klokare vid trettio ändå?

3. Det är bättre att försöka släppa smärtan istället för att älta den. Om någon upplevt smärta under sitt liv så är det nog jag. Nu senast så var det de med Anna som gav mig enorm fysisk och psykisk smärta och under året som gått har jag gråtit så jag knappt fått luft och bröstet har gjort så otroligt ont. Nu har jag sörjt klart, jag kan inte ändra på det som varit men jag kan se till att forma min framtid. Jag kommer aldrig glömma det jag varit med om och det som hänt, men jag mår inte bättre av att älta det hela tiden. Ny dag, ny tid.

4. Jag vill titta upp från mobilen och uppskatta det här ögonblicket idag. Jag vill vara mer medveten och inse vad jag gör när jag gör det. Jag vill inte vakna upp om fem år och inse att jag missat typ allt runt mig för att jag var upptagen med min mobil. Jag har skurit ner väldigt mycket redan i början av december och jag kommer att fortsätta hålla mig till detta. Både för min skull och för barnens skull. Jag bloggar inte om barnen är hemma och vakna, jag skriver oftast på morgonen innan de vaknar och lägger tidsinställt eller på kvällen när de lagt sig. Sen som nu kan ju hända också om de är på skola och i förskolan medans jag är ledig. Mindre skärmtid under 2018.

5. Varje dag är ett tillfälle som inte ska slösas bort. Jag vill inte spendera varje dag i soffan med att göra absolut ingenting. Man mår inte bra av det och jag mår absolut inte bra av det. Jag vill göra nya saker, hitta på äventyr och vara aktiv med mina barn. Depressionen har såklart påverkat mig extremt mycket eftersom all motivation och inspiration försvunnit när den dök upp. Men nu tänker jag lägga extra mycket fokus på att göra saker även om det finns ett tungt moln som försöker hindra mig. 

6. Att leka med sina barn medans man kan. Barnen växer upp alldeles för fort och på ett sätt blir jag väldigt nedstämd när jag ser hur stor Liam redan är. Hur kunde tiden rusa förbi så snabbt? Jag har en tonåring. Han vill knappast leka med lego längre men vi spelar spel och vi ser på Once Upon a Time tillsammans, all tid med honom är verkligen guld värt för mig. Samma med Alexander, varje stund vi sitter och bygger med lego eller pysslar tillsammans är verkligen värdefullt. Jag hoppas inte att Timja blir stor lika snabbt, får det att bromsa tiden?

7. Ibland lönar det sig att ta stora risker istället för de små. Våga mer, man kanske faller men tänk om man börjar flyga? Ibland så håller mina rädslor tillbaka mig. Ska jag våga? Näe, jag vill inte misslyckas eller bli sårad. Men tänk om man ändå skulle våga lite mer och kanske vinna stort? Jag ska våga mer under 2018, våga söka de där jobben som jag annars bara bläddrat förbi för att jag inte vill bli avvisad. Ta kontakt med människor jag tycker verkar intressanta, kanske skaffa en ny vänskap?

8. Att vara orolig, särskilt över saker som inte ens har hänt än, är väldigt onödigt. Jag oroar mig så himlans mycket hela tiden. Jag oroar mig för sånt som har varit, jag oroar mig för sånt som är och jag oroar mig för framtiden. Jag behöver lära mig att slappna av lite mer och inte oroa mig så mycket. Det som har varit går inte att göra något åt, det som är kommer att ordna sig och framtiden har inte ens varit än så LUGN. Andas, jag behöver andas.

9. Att inte tillbringa tillräckligt med tid med sina nära och kära är dumt. Vi är alla på jorden under en begränsad tid, ta inte det för givet. Jag vill inte gå igenom samma sak som jag gjort innan. Min vän dog och jag fick inte umgås med honom sista tiden eftersom den pojkvän jag hade då förbjöd mig. Än idag ångrar jag att mitt ex fick styra mig så. Jag vill umgås med de jag tycker om och jag vill att de ska veta hur viktiga de är för en dag kanske det är försent. Jag vill umgås med de som lyfter mig och får mig att må bra, förhoppningsvis kan jag ge detsamma till dem. Mer kärlek helt enkelt.

10. Säg tack oftare och var tacksam för det du har. Jag vill lära mig att säga tack och lära mig att mena det. Så många delar av mitt liv kommer att förbättras om jag gör det. Så många gånger som man får komplimanger och försöker vifta bort det, så dumt. Om någon tycker att man är duktig på något eller att man är fin så ska man suga åt sig det istället för att blockera. Jag vill också vara mer tacksam för allt jag har; Jag har tak över huvudet, jag har mina tre underbara barn, jag andas, jag har möjligheten att skriva här och nå ut till andra osv. Så istället för att tänka på allt jag inte har så ska jag fokusera på det jag faktiskt har. Ni förstår nog, mer tacksamhet under 2018.